Το ΕΚΤ ePublishing συνεργάζεται με έγκριτους επιστημονικούς εκδότες και σημαντικούς ερευνητικούς φορείς της χώρας που επιλέγουν να διαθέσουν την επιστημονική τους παραγωγή με ανοικτή πρόσβαση. Οι εκδότες που παρουσιάζονται παρακάτω διαθέτουν με ανοικτή πρόσβαση περιοδικές εκδόσεις, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων. Θέτοντας ως στόχο τη διεύρυνση ψηφιακού περιεχόμενου που είναι ανοικτά διαθέσιμο στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, το ΕΚΤ ePublishing επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο συνεργασιών του και εμπλουτίζεται με νέους τίτλους, εκδόσεις, επιστημονικά πεδία.
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας. Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες. Αναγκαία στοιχεία αυτής της αποστολής είναι τόσο η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όσο και η κατάλληλη υποστήριξη των συναφών κρατικών πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή παρακολουθεί και επεξεργάζεται τα ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν με εντεινόμενο ρυθμό από την διαρκή εξέλιξη της βιολογίας, της βιοϊατρικής, της γενετικής και της βιοτεχνολογίας, εκδίδοντας σχετικές εισηγήσεις. Συνεργάζεται, επίσης, με αρμόδιους φορείς στη χώρα μας και διατυπώνει προτάσεις για τη θέσπιση νομοθεσίας ή τη λήψη άλλων μέτρων πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας. Συνεργάζεται εξάλλου με αρμόδιους φορείς σε διεθνές επίπεδο (όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνείς οργανισμούς, ομόλογές της επιτροπές κ.λπ.), μεριμνώντας για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στον προβληματισμό και στη λήψη αποφάσεων στα διεθνή fora. Εξασφαλίζει, επίσης, με κάθε πρόσφορο τρόπο, κατάλληλη ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το αντικείμενο της βιοηθικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η Επιτροπή, τέλος, έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού των επιμέρους κρατικών επιτροπών βιοηθικής της χώρας μας, που δραστηριοποιούνται σε ειδικούς τομείς. Οι αρμοδιότητες αυτές, καθώς και οι άλλοι όροι λειτουργίας της Επιτροπής προβλέπονται στον ιδρυτικό νόμο (ν. 2667 ΦΕΚ Α' 281/18.12.1998) και τον κανονισμό της. Η οικονομική και διοικητική υποστήριξή της εξασφαλίζεται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) ιδρύθηκε το 1958, εποπτευέται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και απαρτίζεται από τρία Ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (με Τομείς Βυζαντινών Ερευνών (ΚΒΕ), Νεοελληνικών Ερευνών (ΚΝΕ) και Ελληνικής και Ρωμαϊκής Aρχαιότητος (ΚΕΡΑ)), και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας (με τμήματα Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΒΕΒ) και Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας (ΟΦΧ)) και το Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), καθώς και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), την Υπηρεσία Υποστήριξης και το Γραφείο Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων. Αποστολή του ΕΙΕ είναι η διεξαγωγή πολυ-επιστημονικής έρευνας στους τομείς των ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών.
To Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) ιδρύθηκε το 1959 και αποτελεί το μόνο δημόσιο ερευνητικό κέντρο της χώρας στον τομέα των κοινωνικών επιστημών. Εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, το ΕΚΚΕ:
To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ιδρύθηκε το 1980 και είναι ο εθνικός φορέας για τη συλλογή, τεκμηρίωση και διάθεση της επιστημονικής πληροφορίας στην Ελλάδα. Ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στο ΕΚΤ ePublishing παρουσιάζονται οι μελέτες με αντικείμενο τη βιβλιομετρική ανάλυση των ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία (ΕΓΕ) είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο ιδρύθηκε το 1951, το οποίο προάγει και εξελίσσει τις επιστημονικές γνώσεις σε θέματα που αφορούν στην επιστήμη της Γεωλογίας.
Σκοποί της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας είναι:
Για την πραγματοποίηση των στόχων της, η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, οργανώνει τακτικά δημόσια επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, συζητήσεις, διεθνή συνέδρια, εκδρομές και επιστημονικές αποστολές. Επιπρόσθετα, εκδίδει το Επιστημονικό Δελτίο με την επωνυμία “Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας” ενημερωτικό περιοδικό με την επωνυμία ¨Γεωενημέρωση¨ και άλλα δημοσιεύματα.
H Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΕΛ.Ε.ΕΤ.Π.Ε.Α.). H ΕΛ.Ε.ΕΤ.Π.Ε.Α. ιδρύθηκε το 2005 από μέλη ΔΕΠ των Ελληνικών Πανεπιστήμιων που θεραπεύουν το αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σκοποί της είναι:
Επιπλέον, επιδιώκεται η επιστημονική υποστήριξη των μελών της ευρύτερης κοινότητας της ΠΕ/ΕΑΑ, δηλαδή των εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών και άλλων επαγγελματιών που εμπλέκονται με την υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων, καθώς επίσης και η συμβουλευτική στήριξη της Πολιτείας, οργανισμών και θεσμών σε θέματα πολιτικής και λήψης αποφάσεων στο χώρο της ΠΕ/ΕΑΑ.
Η Ελληνική Εταιρεία Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο, ιδρύθηκε το 1987 με σκοπό την ενίσχυση και οργάνωση της έρευνας και της διδασκαλίας της Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στην Ελλάδα. Με τον όρο «Γενική και Συγκριτική Γραμματολογία» νοείται γενικά η μελέτη της λογοτεχνίας από σκοπιά που υπερβαίνει τα εθνικά, γλωσσικά, πολιτισμικά ή άλλα όρια και ειδικότερα η συγκριτική μελέτη της ιστορίας της λογοτεχνίας, της θεωρίας της λογοτεχνίας και η συγκριτική ερμηνεία και κριτική των λογοτεχνικών κειμένων. Την επίτευξη των σκοπών της η Εταιρεία επιδιώκει με την οργάνωση διεθνών ή εθνικών συνεδρίων, συμποσίων και ημερίδων, με την έκδοση των πρακτικών τους, με την έκδοση του περιοδικού Σύγκριση, μοναδικού επιστημονικού οργάνου στην Ελλάδα για την σύγκριση της ελληνικής λογοτεχνίας με ξένες λογοτεχνίες και με τις καλές τέχνες, με την έκδοση της σειράς «Μελέτες και έρευνες», όπως και με την συνεργασία της με την Διεθνή Εταιρεία Συγκριτικής Φιλολογίας και άλλες εθνικές ανάλογες Εταιρείες.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) είναι ερευνητικός φορέας του Δημοσίου Τομέα, εποπτευόμενος από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Σκοπός του είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, ιδιαίτερα στους τομείς της μελέτης και προστασίας της υδρόσφαιρας των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών συνθηκών που επικρατούν και διέπουν τα παραπάνω συστήματα με: α) την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, β) την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό.
Η Ελληνογερμανική Αγωγή (EA) είναι ένα από τα πιο καινοτόμα σχολεία της Ευρώπης. Έχει 2.500 μαθητές (από 5 έως 18 ετών) και 250 εκπαιδευτικούς σε διαφορετικούς κλάδους. Το όραμα του σχολείου υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσα από την πλούσια ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης, όπως το Ανακαλυπτικό Μοντέλο Μάθησης (Inquiry Based Science Education-IBSE), το Project-Based Learning (PBL) και η εκπαίδευση STEM (Science Technology, Engineering and Mathematics) σε συνδυασμό με ψηφιακά περιβάλλοντα μάθησης και εργαλεία που χρησιμοποιούν εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και εκπαίδευση βασισμένη στη διήγηση.
Η Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής είναι ο συλλογικός επιστημονικός φορέας των καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών της Κοινωνικής Πολιτικής στην Ελλάδα. Σκοπός της είναι η προαγωγή της διδασκαλίας, της έρευνας, του διαλόγου και της γνώσης στο διεπιστημονικό ακαδημαϊκό αντικείμενο της Κοινωνικής Πολιτικής. Αποστολή της είναι η ανάδειξη του ρόλου των κοινωνικών πολιτικών για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και για τη διασφάλιση καθολικών κοινωνικών δικαιωμάτων για συλλογική ευημερία. Καθήκον της είναι η ανάπτυξη συνεργασίας/αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας της Κοινωνικής Πολιτικής στην Ελλάδα και η ενίσχυση ανάλογων διεθνών επιστημονικών/ερευνητικών συνεργασιών.
Η ΕΕΚΠ ιδρύθηκε το 2001 και έχει σήμερα σχεδόν 250 μέλη. Οι επιστημονικές δραστηριότητες της έχουν αφετηρία:
Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α), είναι ένα, πολιτικά ανεξάρτητο, κέντρο επιστημονικής έρευνας, και προβληματισμού που έχει τη μορφή αστικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Σκοπός της Εταιρείας είναι η προαγωγή των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας μέσα από την επιστημονική έρευνα, την κοινωνικά προσανατολισμένη συμβουλευτική και το δημόσιο διάλογο.
Τα πεδία έρευνας και παρέμβασης της Εταιρείας αφορούν την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια, τις δημόσιες πολιτικές απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης, υγείας-φροντίδας και κοινωνικής ασφάλισης, τις πολιτικές για την οικογένεια, το παιδί και το φύλο, την κοινωνική και βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη μετανάστευση, την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, τη νεολαία, τον πολιτισμό, και τις βιώσιμες πόλεις.
Η Εταιρεία εκδίδει το περιοδικό «Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη», μια εξαμηνιαία επιστημονική επιθεώρηση για την έρευνα και τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής πολιτικής, συνοχής και ανάπτυξης.
To Εργαστήριο Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών (ΕΠΕΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης εξυπηρετεί ακαδημαϊκές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της Παιδαγωγικής. Συγκεκριμένα το Εργαστήριο στοχεύει στην ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, μεθόδων διδασκαλίας και μέσων απόκτησης και χρήσης γλωσσικού, ψυχοκινητικού, λογικομαθηματικού, εικαστικού, μουσικού και θεατρικού υλικού.
To Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1999 (Φ.Ε.Κ. 92/11.5.1999). Ανήκει στον Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, του οποίου αποτελεί ανεξάρτητη δομή. Σκοπός του είναι η κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των ερευνητικών και διδακτικών αναγκών του Τομέα Φιλοσοφίας ιδίως στην περιοχή της Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας. Το Εργαστήριο αποβλέπει στην κάθε μορφής συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και διακρατικούς φορείς. Για τον λόγο αυτό από το 2016 φιλοξενεί το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (University of Haifa). Στους στόχους του εντάσσεται, επίσης, η συνεργασία με αντίστοιχα Εργαστήρια, Ερευνητικά Κέντρα, συναφείς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα ελληνικά και της αλλοδαπής. Στις κύριες επιδιώξεις του ανήκουν, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων (ημερίδων και συνεδρίων), η έκδοση επίτομων έργων, επιστημονικών σειρών και επιστημονικού περιοδικού, καθώς και η πρόσκληση σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Το Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης ιδρύθηκε το 2018 και αποτελεί μετεξέλιξη της Ερευνητικής Μονάδας για την Οικονομία και Πολιτική (ΕΜΕΠΟ). Σκοπός του είναι η μελέτη φαινομένων που συνδέονται με την οικονομία, την ανάπτυξη και τη διακυβέρνηση σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου επιχειρείται η υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, ημερίδων, συνεδρίων και συναφών επιστημονικών δραστηριοτήτων.
Η Εταιρεία Έρευνας των Σχέσεων του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού με τη Δύση (ΕΕΣΜΝΕΔ) ιδρύθηκε το 1986 από μία ομάδα ιστορικών και είναι επίσημα αναγνωρισμένο επιστημονικό σωματείο. Αριθμεί σήμερα περί τα 150 μέλη, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί νέοι επιστήμονες. Η Εταιρεία έχει ως κύριο στόχο την προαγωγή των σπουδών και της έρευνας των σχέσεων του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού με τη Δύση, τη συστηματική συγκέντρωση, επεξεργασία και έκδοση των σχετικών πηγών και την καλλιέργεια των βοηθητικών επιστημών που χρησιμεύουν στην έρευνα και αξιοποίηση των πηγών.
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1939 και αντικείμενό της είναι η προώθηση πολυσχιδών ζητημάτων που σχετίζονται με τη Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και η προώθηση της μελέτης της Μακεδονίας.
Η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ) είναι επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1971. Αντικείμενο της ΕΜΝΕ είναι η επιστημονική θεώρηση του συνόλου των γεγονότων, φαινομένων και εκδηλώσεων που έδωσαν τη μορφή και το περιεχόμενο στην ελληνική ιστορία από τα τελευταία μεσαιωνικά χρόνια ως σήμερα.
H Εταιρεία Μελέτη της Ιστοριογραφίας και Θεωρίας της Ιστορίας (ΕΜΙΘΙ) δημιουργήθηκε ως χώρος πειραματισμού και διαπραγματεύεται ζητήματα σχετικά με την ιστορική έρευνα.
Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών* προέκυψε από τη συγχώνευση των εξής τριών Ινστιτούτων με αντικείμενο τις ανθρωπιστικές επιστήμες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) το 2012:
Το Κέντρο Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης (ΚΕ.ΜΕ.ΨΕ.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιτελεί τους εξής σκοπούς:
Ο Όμιλος Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού (ΟΜΕΔ) είναι επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1962 με πρωτοβουλία του Κ. Θ. Δημαρά. Σκοπός του είναι η προαγωγή των ερευνών που αναφέρονται στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, κλάδο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, με τη δημοσίευση σχετικών μελετών καθώς και τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και διεθνών συναντήσεων.
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα. Το ΤΕΙ Ηπείρου ιδρύθηκε το 1994, έχει την έδρα του στην Άρτα και παραρτήματα στις πόλεις Ιωάννινα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα. Ιδρύθηκε το 1999 ως Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο και αποστολή του είναι η εκπαίδευση και η έρευνα στο πεδίο της διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Κάθε χρόνο το τμήμα δέχεται 200 πρωτοετείς.
Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1985 και αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη εκπαίδευσης εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας και την προώθηση της έρευνας σε σύνδεση με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και τις εθνικές κοινωνικές ανάγκες. Το Τμήμα προσφέρει Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών οκτώ εξαμήνων και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδικής Αγωγής, Διαπολιτισμικής Αγωγής και Διδακτική της Γλώσσας, σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας διευρύνει την ποικιλία των ερευνητικών του πεδίων σε όλους τους τομείς της οικονομικής επιστήμης, αλλά και σε συναφή πεδία, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή δημιουργικό διάλογο με τα οικονομικά (π.χ. οικονομική ιστορία και φιλοσοφία, μαθηματικά, στατιστική και πληροφορική), παίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή οικονομικής γνώσης, κριτικής ανάλυσης των οικονομικών σχέσεων και θεσμών καθώς και ερευνητικού έργου το οποίο ενδυναμώνει την ελληνική και την διεθνή βιβλιογραφία επί όλων των θεμάτων που άπτονται των οικονομικών επιστημών.
Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (ΧΑΕ) ιδρύθηκε το 1884 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα. Σκοπός της Εταιρείας είναι η προώθηση της έρευνας και κάθε άλλης επιστημονικής δραστηριότητας στον τομέα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης.
Στο προσεχές διάστημα, ο κατάλογος με τους εκδότες θα φιλοξενήσει νέες συνεργασίες που θα εμπλουτίσουν σημαντικά τον αριθμό των ανοικτών δημοσιεύσεων, βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων στο ePublishing του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
*Στο ΕΚΤ ePublishing, οι εκδόσεις περιγράφονται με το όνομα του εκδότη όπως ισχύει σήμερα.