Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η υπηρεσία ePublishing του ΕΚΤ;

Το ΕΚΤ ePublishing είναι ένα διαδικτυακό περιβάλλον ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών δημοσίευσης και ελεύθερης πρόσβασης σε έγκριτο επιστημονικό περιεχόμενο. 

Το EKT ePublishing παρέχει στους συνεργαζόμενους εκδότες υπηρεσίες οργάνωσης, διαχείρισης και προβολής επιστημονικών ηλεκτρονικών εκδόσεων.

Επίσης, περιλαμβάνει τρεις επιμέρους πλατφόρμες, όπου διατίθενται, με όρους Ανοικτής Πρόσβασης:

Επιστημονικά περιοδικά που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, με έμφαση στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. 

Πρακτικά συνεδρίων που διοργανώνονται από έγκριτους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς.

Ηλεκτρονικές μονογραφίες υψηλών ποιοτικών και τεχνικών προδιαγραφών.

 

Πώς υποστηρίζει το ΕΚΤ την Ανοικτή Πρόσβαση;

Αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης, το ΕΚΤ υποστηρίζει σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις, συντονίζοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινήσεις που προωθούν την ανάπτυξη πολιτικών και υποδομών:

- Αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης (green open access ή ο πράσινος δρόμος)

- Εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης (gold open access ή ο χρυσός δρόμος)

- Ανάπτυξη ανοικτού λογισμικού (πχ. λογισμικό αποθετηρίων)

- Δικτυακός τόπος OpenAccess.gr (ενημέρωση για ανοικτή πρόσβαση και προώθηση πολιτικών)

- Συμμετοχή στο επιστημονικό συμβούλιο της ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα)

- Ανάπτυξη του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας

Το ePublishing του ΕΚΤ προσφέρει υπηρεσίες στους εκδότες που επιλέγουν το μοντέλο της Ανοικτής Πρόσβασης, καθώς και λογισμικά εργαλεία που υποστηρίζουν όλα τα στάδια έκδοσης, τεκμηρίωσης και παρουσίασης βιβλίων, περιοδικών και πρακτικών συνεδρίων.

Τι προσφέρει το ePublishing στους επισκέπτες;

Οι επισκέπτες του  ePublishing έχουν άμεση πρόσβαση σε ένα κεντρικό portal και σε τρεις εξειδικευμένες πλατφόρμες επιστημονικών περιοδικών, πρακτικών συνεδρίων και μονογραφιών, με περισσότερες από 6.000 δημοσιεύσεις στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες. Παράλληλα: 

- Μπορούν να πραγματοποιούν εξειδικευμένες αναζητήσεις στο περιεχόμενο των φιλοξενούμενων εκδόσεων.

- Έχουν τη δυνατότητα online ανάγνωσης των κειμένων, σε πολλαπλές μορφές.

- Έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν αναζητήσεις και αρχεία.

- Ενημερώνονται για τις ερευνητική δραστηριότητα και την ακαδημαϊκή παραγωγή στα επιστημονικά πεδία που τους ενδιαφέρουν.

 

Πρέπει να εγγραφώ για να χρησιμοποιήσω το ePublishing;

Για τη χρήση της πλατφόρμας και την πρόσβαση σε περιεχόμενο δεν απαιτείται εγγραφή. Εγγεγραμμένοι πρέπει να είναι οι χρήστες που διατηρούν κάποιο ρόλο (επιμελητής, αξιολογητής, διαχειριστής) σε μια ή περισσότερες εκδόσεις, καθώς και οι συγγραφείς που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις εργασίες τους. 

Πώς μπορώ να βρω συγκεκριμένο περιεχόμενο;

Το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών εκδόσεων διατίθεται με όρους Ανοικτής Πρόσβασης.

Το πλαίσιο "Αναζήτηση" στην κορυφή της κεντρικής σελίδας προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης περιεχομένου σε ηλεκτρονικά βιβλία, άρθρα περιοδικών και πρακτικά συνεδρίων. Παρέχεται ακόμη η δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης με βάση τον τύπο έκδοσης, τον εκδότη, τον συγγραφέα ή το επιστημονικό πεδίο.

Στους ιστότοπους των περιοδικών εκδόσεων υπάρχουν αναρτημένα όλα τα τεύχη (παλαιότερα και τρέχοντα). Οι μονογραφίες διατίθενται μέσω των ηλεκτρονικών εκδοτικών οίκων. 

Σε ποια μορφή διατίθεται το περιεχόμενο;

Τα άρθρα περιοδικών και πρακτικών συνεδρίων διατίθενται προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση σε μορφή PDF.

Οι ηλεκτρονικές μονογραφίες είναι διαθέσιμες σε μορφή PDF, ePub και HTML.

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για μια συγκεκριμένη έκδοση;

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην αρχική σελίδα της κάθε έκδοσης (περιοδικού, πρακτικών ή μονογραφίας). Μπορείτε να εισαγάγετε τον τίτλο της έκδοσης στο πλαίσιο αναζήτησης στην κεντρική σελίδα, να την εντοπίσετε μέσα από τους σχετικούς καταλόγους, ή να χρησιμοποιήσετε τους συνδέσμους στις επιμέρους πλατφόρμες που βρίσκονται στο πάνω μέρος της οθόνης.

Ποιοι εκδότες συνεργάζονται με το ePublishing?

Πληροφορίες σχετικά με τους συνεργαζόμενους επιστημονικούς φορείς-εκδότες, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Είμαι εκδότης, πως μπορώ να συνεργαστώ με το ePublishing;

Οι εκδότες που επιθυμούν να εντάξουν τις εκδόσεις τους στην υποδομή ePublishing EKT και να λάβουν την Υπηρεσία ePublishing, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους επικοινωνώντας μαζί μας.

Οι εκδόσεις οφείλουν να πληρούν τα κριτήρια της Υπηρεσίας ePublishing.

Η κρίση για την ένταξη των εκδόσεων στην υποδομή ePublishing, πραγματοποιείται από τριμελή Επιτροπή του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΣΕΚΤ).

 

Πώς μπορώ να υποβάλω άρθρο μου σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό;

Αν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε την εργασία σας σε κάποιο περιοδικό, σας συνιστούμε να συμβουλευθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του περιοδικού. Στις ενότητες «Σχετικά με το Περιοδικό» και «Οδηγίες προς τους συγγραφείς», υπάρχουν πληροφορίες για τους κανονισμούς και τις διαδικασίες του συγκεκριμένου περιοδικού.

Οι συγγραφείς πρέπει να εγγραφούν στο περιοδικό προτού υποβάλουν την εργασία τους ή, εάν είναι ήδη εγγεγραμμένοι, πρέπει απλώς να συνδεθούν και να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής σε 5 βήματα.

Πώς μπορώ να υποβάλω τη μονογραφία μου προς δημοσίευση;

Εάν επιθυμείτε να δημοσιεύσετε τη μονογραφία σας μέσω του Open Book Press, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους συνεργαζόμενους εκδότες (πληροφορίες σχετικά με τις υποβολές, τις προδιαγραφές και τις πολιτικές έκδοσης υπάρχουν στο "Σχετικά" κάθε εκδοτικού οίκου), ή με κάποιον επιστημονικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ενδιαφέρεται να συνεργασθεί με την υπηρεσία ePublishing. 

Πώς μπορώ να καταστήσω χρήσιμο το ePublishing στους καθηγητές / φοιτητές ενός πανεπιστημίου ή στους χρήστες μίας ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης;

Ένας από τους στόχους του ePublishing είναι να λειτουργήσει ως χρήσιμο εργαλείο για την έρευνα και την εκπαίδευση. Συστήνουμε στους βιβλιοθηκονόμους και ειδικούς της επιστήμης της πληροφορίας να ενημερώνουν το επιστημονικό προσωπικό και τους φοιτητές/ σπουδαστές των ιδρυμάτων τους για την υπηρεσία του EKT.

Σας προτείνουμε ακόμη να προσφέρετε απευθείας σύνδεση στο ePublishing του ΕΚΤ από την αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης σας.

Ποια είναι τα στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ePublishing, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συντελεστές ή να υποβάλετε ερώτημα στο πεδίο «Επικοινωνία».

Ακολουθήστε το ΕΚΤ: