Τίτλος:

Ριζοσπαστισμός ή/και απάθεια. Όψεις της πολιτικής συμπεριφοράς των ανέργων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.



Αναστασία Καφέ, Ριζοσπαστισμός ή/και απάθεια. Όψεις της πολιτικής συμπεριφοράς των ανέργων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης., Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, 35|2017, 69-101


Η ανεργία είναι ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και γι’ αυτό το λόγο συνηθίζεται να συνδέεται με την πολιτική συμπεριφορά. Στη διεθνή βιβλιογραφία η ανεργία χρησιμοποιείται ως μακροοικονομικός δείκτης ενώ η χρήση συγκεντρωτικών δεδομένων δεν εξηγεί τι συμβαίνει σχετικά με την επίδραση του βιώματος της ανεργίας στην πολιτική συμπεριφορά σε ατομικό επίπεδο. Προκειμένου να εξετάσει κανείς τις άμεσες επιπτώσεις της ανεργίας θα πρέπει να μελετήσεις τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά των ίδιων των ανέργων. Στην παρούσα εργασία μελετούμε τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το βίωμα της ανεργίας συνδέεται με την πολιτική συμπεριφορά και διερευνούμε αν και αυτό καθορίζει την πολιτική συμπεριφορά των ανέργων. Με μια σειρά συνεντεύξεων με ανέργους διερευνούμε τις διαφορετικές εκφάνσεις της πολιτικής τους συμπεριφορά, καταλήγοντας σε δύο βασικές πτυχές, τον ριζοσπαστισμό και την απάθεια με ενδιάμεσα στάδια και εξηγούμε τις διεργασίες που οδηγούν στην εναλλαγή συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το ΕΚΤ: